Ò Fial Dels Carcinòls Vertuoses

A propos

Ô’Fial dels Vertuosos Carcinòls se propose de promouvoir la Culture Occitane et plus particulièrement Quercynoise au travers des vestiges de l’architecture rurale, des gens du terroir, de leur belle langue et de leurs traditions.
Tout ce qui peut et doit absolument se partager, c’est évidemment le savoir, mais aussi et surtout le savoir vivre et la Culture : il en va même du devenir de notre civilisation. Il est par ailleurs plus qu’urgent de procéder à cette collecte d’informations, dont les derniers détenteurs disparaissent quotidiennement.
Il est donc du devoir, de ceux qui détiennent le savoir de partager leur Culture.

LES QUERCYNOIS & LEUR CULTURE

  • L’oustal abandounat - Marc Burc

    , par Marc Lagaly

    L’oustal abandounat
    As quatre bent dubert l’oustal abandounat Qué semblo un malhurous mouren din la tristésso Tout preste a s’agroula, lou baqui coundamnat Per fini mespresat capelat de biellesso
    Soun mestre l’embetjous es estat un engrat, L’abandouna tout soul, s’en enguèt a la bilo I cassa lou (...)

  • LOU PEILLOROT E LOU MEDECI Gabriel Feyret :Tzoul Cèl de Moun Pais

    , par Claude Vertut

    LOU PEILLOROT E LOU MEDECI Gabriel Feyret :Tzoul Cèl de Moun Pais
    Un péillorot, magré, tèougné coummo ’no clapo, Qualqué paou émbourrat, bo béïré l’médéci. Oïcésté lou quéstioouno è d’olaï è d’oïci. Dé tont dé poraoulos gaïré guèl nou n’ottrapo.
    Lou médéci l’ogatzo è dé tout pon lou palpo, Escrioou sus un (...)

  • Fèlis de Linars par Sylvain Toulze

    , par Marc Lagaly

    Un briu estèt, mainat, ieu los coneissiai pas que de nom, los endrechs qu’artelhan pel campàs los nòu-dètz ans ardits de las nòstras cambetas, quand Fèlis de Linars, òme de l’ancian temps, devolzava a mon èl sovenirs inocents qu’encara trèvan las Boiguetas.
    Corbet, la celha grisa, amb de mècas de pièl (...)

PATRIMOINE

GASTRONOMIE

  • Caulet gratinat a la Carcinòla

    , par Marc Lagaly

    Recette du chou gratiné à la quercynoise transcrite par Thomas Blanc de 4eme occitan du Collège Gambetta de Cahors.
    Caulet gratinat a la Carcinòla
    Los ingredients
    Un brave caulet frisat 8 lescas de bacon un topinon de burrada 1 mujòl sal, pèbre, gruièra (o fromatge raspat)
    1/Cal blanquir 10 (...)

  • La sangueta de P. Decas

    , par Marc Lagaly

    Recette de la sanguette par Paulette Decas de Mercues, transcrite par Gael Lalabarde, de 4eme du Collège Gambetta de Cahors
    La SANGUETA 1 ceba lo sang d’una pola de salça tomata un pessuc de pèbre e de sal
    Botar de (...)

  • Lo tortèl als rascals d’Elise Borie

    , par Marc Lagaly

    Lo tortèl als rascals - Le gâteau aux noix - Recette d’ Elise Borie de Saint-Germain-du-Bel-Air, transcrite par sa petite-fille Romane Lapeyre de 4eme au Collège Gambetta de Cahors
    Lo tortèl als rascals - Le gâteau aux noix
    (Recette d’ Elise Borie de Saint-Germain du Bel-Air)
    Ingredients : 4 uòus (...)

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