- La coupetado...De q’es aquò ?
Es lou biais de dire en Lousèro : lou po perdut .
Per uèch persounos :
200 g de po dur ( la bagou d’uno bagueto)
1 L de lach noun parat (entió)
5 iòus fres, sourtits lou mati dels nisás de las poulos.
13 moursèls de sucre (90 g en poudro).
5 prunèls (sourti lous closcs e lous partacha en dous).
50 g de rasims secs (ieu lous enneje uno nuèch dins de rhum per lous coufla)
50 g de burre
Lou biais de far :
Trencha lou po en pichous talhous (a quicom près un bon cm).
Far un prumió jaç de talhous dins un plat (burrat al founs).
Escampilha lous rasims secs, arrenja lous prunèls, e tourna far un jaç de talhous de po.
Far planplanet, aclapesi lo lach amé lous moursèls de sucre.
I bouja lous 5 iòus bien batuts e bien mescla lou mescladís.
Aiaro boujatz aquel mescladís soubre lo plat dels talhous de po, laissatz trempa e de cop en cop, cachatz lou talhous de po del dessoubre amé uno fourcheto per lous bien embegura del mescladís, e al darniò moumen boutatz de pichous talhons de burre sul dessoubre per far la daururo.
Enfourna a 180° gairebe un’ouro ( biratz lou plat a mitat-cuècho per abère uno crano daururo sus la coupetado ).
Serbi la coupetado, tout eschás aclapesido, e per z-ou far dabala un bon beire de de bi de caurs...E après pouirretz ana pica uno bourrèio !
Roubèr de CHARRÈIRO, un Gabale de bilatge del FAU de PÈIRO
Traduction :
Le pain perdu
Pour 8 pers.
200g de pain rassis ( baguette de 1 à 3 jours par exemple)
1 litre de lait entier
5 œufs du matin, sortis du nid des poules
13 morceaux de sucre (90g en poudre)
8 pruneaux. Enlever le noyaux et coupez en deux les pruneaux (facultatif)
50 g de raisins secs trempés dans un peu rhum 4h mini (verre à moutarde fermé)
50 g de beurre
Préparation :
Coupez la baguette en tranches d’un bon cm d’épaisseur
Beurrez le fond du plat
Etaler une première couche de tranches de pain
Disperser les raisins et bien répartir les pruneaux
Refaire une couche de tranches de pain
Faire légèrement tiédir le lait avec le sucre dans une casserole
Battre les œufs puis versez dans le lait, et bien mélanger
Maintenant versez doucement le contenu dans le plat
Mettre le four à 180°
Avec une fourchette bien faire imbiber les tranches de pain du dessus ( ± 5mn)
Disposer le beurre en petits morceaux sur le dessus.
Avant d’enfourner, vérifiez que les raisins ne soient en surface (carbonisation)
A mi-cuisson faire pivoter le plat (le gonflement est normal)
Laissez au four un petite heure, (suivant les fours) se fier à l’aspect de la dorure.
Servir la coupetado tiède, et pour accompagner ce dessert un bon vin de Cahors…Ensuite vous pourrez aller danser une bonne bourrée !
Coma se fa la Copetada en Losèra